Annons:
Etikettövrigt
Läst 681 ggr
ElLobo
2010-12-28, 11:43

Modernt spårbilssystem öppnat

Inom den nyanlagda staden Masdar i Abu Dhabi rullar nu spårbilar med reguljär trafik. Masdar-projektet ska bli en prototyp för morgondagens koldioxidneutrala städer där man inte accepterar fossildrivna fordon.

Läs mer i artikeln nedan

Världens första moderna spårbilssystem öppnat

Annons:
Kjelle
2010-12-29, 05:39
#1

Intressant, men det är ju självklart allt som kan förbättra miljön.


VeVeN
2010-12-30, 16:51
#2

Kan bli riktigt intressant att se hur systemet fungera i praktiken! Kostnad i uppbyggnad och drift är naturligtvis intressant. Hur attraktivt är det jämfört med mer konventionella lösningar? Driftsäkerhet? Kapacitet?

Det som bekymrar mig litet i debatten kring spårbilar, är att den präglas av ett "halmstråtänkande". Den verar ses som det "magiska" medlet mot den där extremt svårslagna privatbilen.

Vi får väl se hur det går!

ElLobo
2010-12-30, 17:07
#3

Redan 1971 lanserades idén om spårbilar som en del av kollektivtrafiken i Göteborgs. Planerna kom dock bara till idéstadiet.

Wikipedia skriver att det finns ett existerande system i Morgantown, USA som varit i drift sen 1975. Mellan sommaren 2005 och sommaren 2006 gjordes det över 2 miljoner transporter med detta system.

I Uppsala har Vectus en provbana för spårbilar, som sedan 2008 är godkänd för tester med besökare.

I artikeln i Infrastrukturnyheter (#0) står ju att världens andra moderna spårbilssystem planeras att öppna för passagerartrafik efter julhelgerna på flygplatsen Heathrow utanför London. En första etapp har varit öppen under november för de anställda på Heathrow. Testerna har utfallit bra, med en 99 procent teknisk tillförlitlighet, och där de resande till 97 procent bedömde resandekvaliteten till "A".

Investeringskostnaden är väl den största nackdelen i sammanhanget. Den lär vara högre än för både järnväg och spårväg.

Farwuq
2010-12-31, 06:40
#4

Är inte spårbilsystemet mera sårbart än spårvagnar?

Obestämd

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

VeVeN
2011-01-01, 21:34
#5

Spårbilssystem, eller för den delen andra typer av "exotiska spårsystem" kan knappast beskrivas som dundersuccéer. Ett eller annat system kan man hitta runt omkring i världen, men några mer storstilade satsningar lyser med sin frånvaro.

Det verkar svårt att hitta situationer där denna typ av lösningar skulle vara överlägsen mer konventionella. Ja, för att det skall vara nån idé så räcker det inte  med att det fungerar. De måste vara bättre än alla andra alternativ.

Frågan är om detta är fallet någonstans. Med tanke på att idén har varit på tapeten såpass länge nu, så borde man kunnat klura ut det.

Upp till toppen
Annons: