Annons:
Etikettövrigt
Läst 4615 ggr
Leffe
2010-03-22, 15:06

Buss

En buss är i princip en vidareutvecklad, större bil, som byggts för att ta många passagerare. Ordet buss kommer från latinets omnibus där omnis betyder "för alla".

Sveriges första linje för hästdragna diligenser gick mellan Stockholm och Uppsala 1722. De första omnibusvagnarna rullade i Stockholm 1835. 1899 gick den första motorbussen i trafik i Sverige. Den gick i Stockholm. Trafiken med den lades ned efter en och en halv vecka. Det blev alldeles för stora protester från allmänheten. Samma år gjordes också ett kort försök i Jämtland. Den första motorbusslinjen som trafikerades under längre tid på svenska landsbygden gick mellan Tanums station och Grebbestad från 1911 till 1915. Efter världskrigets ransoneringar kom en stor expansion av motorbusstrafik igång runt om i Sverige under 1920-talet.

I dag finns två huvudtyper av buss, stadsbuss och landsvägsbuss.

Landsvägsbussen är avsedd för linjetrafik mellan orter på avstånd upp till några timmar. Oftast är de uppbyggda med trappsteg innanför dörrarna.

ybuss.jpg

Långfärdsbussen eller turistbussen är byggd för långa färder.
De har oftast mycket högt golv för att det skall finnas plats för bagageutrymme. De har toalett, god ventilation och bekväma lutningsbara stolar.

westin2.jpg

Stadsbussen är avsedd för trafik i tätort. Stadsbussar var från början identiska med landsortsbussarna, det enda som egentligen skiljde var att de hade tätare utväxling för bästa bränsleeffektivitet i stadskörning. De nyaste bussarna har lågt golv i hela bussen, endast med mindre upphöjningar bak där motor och drivaxlar finns placerade. Dessa bussar har till skillnad från lågentrébussarna lågt golv vid varje dörr, även vid bakdörrarna. Nackdelen är hög bullernivå från väg, däck, motor och drivlina och hård fjädring. Därför används aldrig hellåggolvsbussar på längre turer.

IMG_0008.jpg

Dubbeldäckaren är en buss med passagerarutrymmen i två våningar.

54busdub01.jpg

Minibussen är en buss för ett fåtal passagerare och byggs oftast på vanliga skåpbilar. Ofta betyder det ett fordon man får köra med personbilskörkort, och få då ha max åtta platser plus förare (två baksäten).

Färdtjänstbussen är en buss för ett fåtal passagerare och byggs oftast på vanliga skåpbilar. Ofta betyder det ett fordon man får köra med personbilskörkort, och få då ha max åtta platser varav två till tre är rullstolsplatser plus förare.

ftbuss.jpg

Skolbussen är en buss för befordran av skolbarn. Ofta är de mindre än normala bussar.

Turnébussen används av till exempel popband och idrottslag. I dessa bussar sätter man gärna in bord och har stolarna vända mot varandra i sitt- eller soffgrupper eftersom passagerarna känner varandra.

Trådbussen är en eldriven buss som tar ner strömmen från två kontaktledningar längs vägen. Förekommer framför allt i stadstrafik. Finns i Sverige endast i Landskrona, men har även funnits i Stockholm och Göteborg.

Trådbuss från Köpenhamn

Spårbussen är en buss med horisontella styrhjul som går på särskilda betongbanor.

Ledbuss, ledvagn eller dragspelsbuss kallas en längre buss som är så lång att den inte går att ha i ett helt stycke. Bussen är tvådelad så att den är "böjbar" i mitten. I den så kallade leden sitter ett dragspelsliknande väderskydd för att passagerarna ska kunna passera detta utan att väder och vind påverkar. Vissa ledbussar har till och med sittplatser i leden.

ledbuss.jpg

Källa: Svenska Wikipedia 2010-03-23

Annons:
EvaG
2010-03-23, 14:56
#1

Det finns en hel del olika bussar.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Upp till toppen
Annons: