Annons:
Etikettspårvägstrafik
Läst 2910 ggr
Bettan
2/3/14, 1:47 PM

Ängbybanan

Ängbybanan var en snabbspårväg som SL trafikerades 1944-1952 i västra Stockholm, mellan Alvik och Islandstorget i Bromma.

Ängbybanans invigning vid Fridhemsplan 1944

Banan gick från Tegelbacken på gatuspår på Kungsholmen och över Tranebergsbron till Åkeshov. Från Alvik till Islandstorget var spårvägen fri från plankorsningar. Anledningen till det var att 1941 beslutades om tunnelbana till Bromma. Så spårvagnen byggdes alltså som en förberedelse för den.

Ängbybanan på väg mot Tegelbacken vid Åkeshov

Från början 1944 gick linje 11, som spårvagnslinjen hette, mellan Tegelbacken och Åkeshov för att senare förlängas till Islandstorget.

Vagnarna som trafikerade spårvägen av en ny typ som kallades Ängbyvagn. 1952 invigdes tunnelbanan på samma spår i området och spårvagnslinjen upphörde.

Källa: Svenska Wikipedia 3/2 -14

Ha en bra dag

Sport iFokus

Annons:
ElLobo
2/12/14, 5:00 PM
#1

Ännu en spårvägslinje som är borta.

VeVeN
2/12/14, 11:47 PM
#2

Nja, inte borta egentligen. Det mesta av banan, den utanför centrala stan lever i högönsklig välmåga, som en del av Gröna linjen. Nätet av Gröna linjen i Söderort är också till väldigt stor del konverterade spårvägslinjer.

Den uppmärksamma kan än i denna dag hitta spår av kontaktledningsinfästningar här och var.

Åk till exempelvis till Gullmarsplan och titta upp i taket och se spåren efter dessa. Det kan också ses i taket på "min" tunnelbanestation Medborgarplatsen.

Upp till toppen
Annons: