
Nytt i buss- & spårvagnsvärlden -- del 2
Här skriver vi och läser infonotiser om vad som händer i stora vida världen.
Del 1 hittar ni här.
Innehållsförteckning
- Inga problem med längre bussar på Trollstigen
- Upp i augusti men ner för året hittills för bussar i Europa
- Bombardier öppnar nya utvecklingscentrum
- Bombardier visar upp Flexity 2
- Turkiska BMC in på svensk bussmarknad
- Volvo toppar i september
- Nya Scania/Van Hool med godsrum
- Brittiska Optare med ny stadsbuss
- Växande mutskandal i norskt kommunalt bussföretag
- Ny film jämför buss, superbuss och spårväg
- Infineon gör tågkretsar med Bombardier
- Pressinbjudan: Vårgårda pilotarena när nya miljösmarta bussar testas
- Här planeras Göteborgs nya hjärta
- SL kan få ännu sämre betyg i vinter
- Största mötesplatsen för infrastruktur i Norden
- Ny kollektivtrafikmyndighet för Västerbotten
- Bättre nattrafik från Arlanda
- Norske bussbranschordföranden avgick i korruptionsskandalens spår
- 13,2 miljarder till kollektivtrafiken
- Snart dags för fler bussnamn
- Nobina vinner upphandling i Skåne
- Nobina vinner trafikavtal i Uppland
- Nobina vann miljardkontrakt i Uppland – Sambus fick resten
- Alstom får fransk spårvagnsorder
- Moderna tunnelbanetåg till München
- Fler tåg som är en buss
- Ökad satsning på superbussar i Skåne och Småland
- Mer uppkopplat i Södermanland
- Google och Samtrafiken lanserar ny infotjänst om kollektivtrafiken
- Bussbolag valde bort Upplands Lokaltrafik
- Kortbetalande leder till chockhöjda biljettpriser?
- ”Satsa på BRT i Stockholm”
- Skärpta miljözonsregler i London
- Multihybridbuss halverar dieselförbrukning
- Nu snackar bussarna med ljusen
- Snart kan bussen snacka med trafikljusen
- Volvohybrider till Hamburg
- Ökade leveranser men minskad orderingång för Volvo Bussar
- Nettbuss säkerhetskontrollerar var tionde minut
- Temsa MD9 Årets Midibuss
- Nytt motorprogram från Scania
- Treaxlig Safari från Temsa
- Ingen återhämtning i europeisk bussförsäljning
- Varannan buss måste bytas varje dag för att leva upp till lagen
- Ökad försäljning och bättre lönsamhet för Daimler Buses
- EM-lag i fotboll åker Setra
- Busworld satte rekord
- Öresundsbron prisar bussföretagare
- Många resenärer gör det dyrare att resa med Västtrafik

Inga problem med längre bussar på Trollstigen
Den segslitna och laddade frågan om hur länga bussar som ska tillåtas på den populära turistvägen Trollstigen i Norge har tagit ytterligare ett steg närmare en lösning. Under årets sommarsäsong har det norska vägverket, Statens vegvesen, på prov godkänt bussar med 13,1 meters längd och med styrande boggie på vägen.

Upp i augusti men ner för året hittills för bussar i Europa
Efter en nergång på 3,8 procent i juli ökade bussregistreringarna i EU under augusti med 4,8 procent jämfört med samma tid förra året, rapporterar ACEA, de europeiska fordonstillverkarnas organisation. Siffrorna gäller bussar över 3,5 ton.
Länk: Upp i augusti men ner för året hittills för bussar i Europa

Bombardier öppnar nya utvecklingscentrum
Bombardier ska under 2011 öppna en serie nya “Centres of Excellence” och även förbättra sina existerande innovationscentrum. Öppnandet av Bombardiers nya “Centres of Excellence” för utveckling av nästa generations elektriska transportlösning, Bombardier PrimoveCity, är det senaste steget i denna process.

Bombardier visar upp Flexity 2
Bombardier passar på att på Elmia Nordic Rail visa upp sin nya Flexity 2-spårvagn med låggolvsteknologi som rullar i Storbritannien sedan september.

Turkiska BMC in på svensk bussmarknad
Ännu en turkisk busstillverkare är på väg in på den svenska bussmarknaden. Det är BMC, som planerar att på nyåret leverera sin första buss i Sverige. I första hand satsar man på midibussmarknaden, men redan nu är BMC också med och konkurrerar om en svensk order på gasdrivna ledbussar för stadstrafik.

Volvo toppar i september
Volvo toppar registreringsstatistiken för tunga bussar, dvs bussar över tio ton under september. Det framgår av branschorganisationen Bil Swedens siffror över nyregistreringarna av fordon. Under september registrerades totalt 86 nya bussar (både lätta och tunga), 21,8% färre än under samma tid förra året, då 110 stycken registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari - september 1369 bussar, 3,0% fler än förra året, då 1329 stycken registrerades.
Länk: Volvo toppar i september

Nya Scania/Van Hool med godsrum
De första enkeldäckade godsrumsbussarna som den belgiska busstillverkaren Van Hool har byggt på Scaniachassi har nu levererats i Sverige. Det är två Van Hool T9 som har köpts av två företag i Busspoolen Västerbotten.

Brittiska Optare med ny stadsbuss
Den brittiska busstillverkaren Optare, som nu också finns representerad på den svenska marknaden, premiärvisade sin nya version av stadsbussen Tempo SR på den brittiska bussmässan Coach & Bus Live i Birmingham den här veckan.

Växande mutskandal i norskt kommunalt bussföretag
Muthärvan i Oslos kommunala bussföretag i Unibuss växer. På torsdagen grep polisen ytterligare tre personer i härvan, vilket innebär att sex personer nu är anhållna i härvan. Två av dem som greps och anhölls på torsdagen är anställda i Unibuss.

Ny film jämför buss, superbuss och spårväg
Branschorganisationen Bil Sweden har gjort en film där man jämför buss, superbuss (BRT) och spårväg. Filmen konstaterar att BRT (Bus Rapid Transit) är en modern, hållbar, kostnadseffektiv och direkt tillgänglig lösning på stora städers trafikproblem.

Infineon gör tågkretsar med Bombardier
Halvledarbolaget Infineon och tågtillverkaren Bombardier ska tillsammans utveckla drivelektronik för framtida spårbundna fordon. I avtalet ingår fem års leveranser av halvledare, främst IGBT:er

Pressinbjudan: Vårgårda pilotarena när nya miljösmarta bussar testas
Nu på måndag 10 oktober presenteras de nya bussarna som ska rulla i regiontrafiken i Vårgårda för media. I Göteborg ska man testa snabbladdade elhybridbussar i stadstrafik. Men för regiontrafik finns det andra miljösmarta lösningar som passar bättre. Just nu får Vårgårdaborna vara med när en ny typ av bussar demonstreras i linjetrafik. Bussar med en teknik där man lyckats kombinera biodiesel med biogas eller biometan. Det innebär högre energieffektivitet och lägre miljöpåverkan

Här planeras Göteborgs nya hjärta
Knutpunkten här vid Stenpiren blir en ny mötesplats i centrala Göteborg.
En terminal för kollektivtrafiken på 1 000 kvadratmeter med en ljus stor vänthall, caféer, restauranger och butiker

SL kan få ännu sämre betyg i vinter
Två riktiga vintrar i rad har tärt på resenärernas tålamod. SL:s förmåga att klara den kommande vintern blir avgörande för tilltron till bolaget.

Största mötesplatsen för infrastruktur i Norden
Järnvägen och framtidens infrastruktursystem i Norden har varit fokus den här veckan då Elmia Nordic Rail och Elmia Future Transport arrangerats.

Ny kollektivtrafikmyndighet för Västerbotten
Nu startar arbetet med att bygga en kollektivtrafikmyndighet för Västerbotten.

Bättre nattrafik från Arlanda
Från månadsskiftet förbättras nattrafiken från Arlanda flygplats för resenärer som kommer med sena flyg. Dels utökar Flygbussarna sin ordinarie nattrafik fram till klockan 01.30, dels kommer Flygbussarnas SuperShuttle att stärka sin nattrafik.

Norske bussbranschordföranden avgick i korruptionsskandalens spår
Ordföranden i NHO Transport, BR:s norska systerorganisation, Helge Leite har avgått från sin ordförandepost som en följd av den korruptionsskandal som nu skakar hans företag Unibuss. Unibuss ägs av Oslo kommun. Leite valdes så sent som i slutet av maj till ordförande i NHO Transport.
Länk: Norske bussbranschordföranden avgick i korruptionsskandalens spår

13,2 miljarder till kollektivtrafiken
21 miljoner fler passagare reste kollektivt 2010, än 2009. Budgeten för 2012 medför att ännu fler kan resa kollektivt, säger samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Snart dags för fler bussnamn
I våras fick de första stadsbussarna namn efter kända örebroare.Snart ska resten döpas men frågan är om någon kommer att uppkallas efter en nu levande person.

Nobina vinner upphandling i Skåne
Nobina har vunnit upphandlingen av totalt 80 bussar för Skånetrafiken. Kontraktsvärde är cirka 160 miljoner kronor per år. Nobina blir därmed den ledande leverantören till Skånetrafiken med omkring 350 bussar och nära 1000 Medarbetare.

Nobina vinner trafikavtal i Uppland
Nobina Sverige vann upphandlingen av regionbusstrafiken i Uppland omfattande 163 bussar. Värdet på det nya avtalet beräknas till knappt 5 miljarder kronor över löptiden eller cirka 490 miljoner kronor per år. Trafikavtalet är en kombination av fast pris och incitament, och löper över 10 år med start i juni 2012.

Nobina vann miljardkontrakt i Uppland – Sambus fick resten
Det blev Nobina som tog hem det mesta av trafiken i den stora upphandlingen av regionbusstrafiken i Uppland. Styrelsen för Upplands Lokaltrafik, UL, avgjorde upphandlingen på måndagskvällen. Nobina vann ett tioårskontrakt för drygt 160 bussar. Upphandlingen var uppdelad i ett stort och två små paket och Nobina vann det stora. För de två paketen för trafiken i Enköpingsområdet samt tätortstrafiken i och omkring Bålsta blev Sambus vinnare.
Länk: Nobina vann miljardkontrakt i Uppland – Sambus fick resten

Alstom får fransk spårvagnsorder
Aubagne, öster om Marseillehar valt Alstom leverera 8 spårvagnsset. Kontraktet är värt cirka 14 miljoner euro. Spårvagnarna kommer att levereras under sommaren 2013, och planeras att tas drift tidigt 2014. Kontraktet innehåller en option på 5 till 10 extra spårvagnsset fram till 2017.

Moderna tunnelbanetåg till München
Den sydtyska metropolen, München, tar nu nya tunnelbanetåg i drift. Kommunala bolaget för lokaltrafik, Stadtwerke München (SWM), beställde förra året 21 nya tunnelbanetåg av modell C2 från Siemens Mobility för ett värde på 185 miljoner euro.

Fler tåg som är en buss
Regionaltrafiken kring den schweiziska staden Zug (Zugerland Verkehrsbetriebe, ZVB) satsar på vad man kallar fler busståg, "Buszug". Vitsigt nog heter tåg på tyska just Zug. I själva verket handlar det om busstrafik som får sin kapacitet kraftigt utökad genom att man kopplar en släpvagn till bussen.
Länk: Fler tåg som är en buss

Ökad satsning på superbussar i Skåne och Småland
Nordöstra Skåne och södra Småland ska få superbussar som förbinder samhällena, skriver Kristianstadsbladet. Redan tidigare fanns planer på sådan trafik i nordöstra Skåne, men nu har planerna utvidgats och superbusstrafiken ska sträcka sig in i Småland. Trafikstarten ska ske inom fem - tio år.

Mer uppkopplat i Södermanland
Länstrafiken i Sörmland satsar nu på att alla expressbussar mellan Eskilstuna och Nyköping har internetuppkoppling. Efter ett test på fyra av bussarna ska nu ytterligare nio bussar utrustas med uppkoppling. När installationen är slutförd kommer Länstrafiken att ha totalt 20 st. expressbussar online.

Google och Samtrafiken lanserar ny infotjänst om kollektivtrafiken
Google och Samtrafiken lanserade på onsdagen Googles tjänst Transit i Sverige. Med hjälp av tjänsten går det att se Sveriges kollektivtrafiksalternativ i Google Maps. Tidigare har användare kunnat ta del av vägbeskrivningar för färder med bil eller till fots i Google Maps. Nu läggs ytterligare fem färdsätt till: tåg, buss, pendeltåg, tunnelbana och spårvagn.
Länk: Google och Samtrafiken lanserar ny infotjänst om kollektivtrafiken

Bussbolag valde bort Upplands Lokaltrafik
Nästan alla större aktörer i svensk bussbransch valde bort Upplands Lokaltrafik i samband med UL:s nu avslutade upphandling av regionbusstrafiken. Förutom Nobina och Sambus som kammade hem trafiken i UL:s upphandling av regionbusstrafiken var det bara ytterligare två bolag som lämnade anbud, Keolis Sverige och Knivsta Buss. Bara ett, Keolis, bjöd på det stora paketet med regionbussar. Keolis har denna gång valt att inte överklaga tilldelningsbeslutet.

Kortbetalande leder till chockhöjda biljettpriser?
Allt fler resenärer med stadsbussarna i Västerås vill betala sin biljett med kort ombord på bussen. Det har gjort att bussarna inte kan hålla tidtabellerna. Nu diskuteras en chockhöjning av biljettpriset för att tvinga kunderna att välja andra betalningssätt, skriver Vestmanlands Läns Tidning, VLT.

”Satsa på BRT i Stockholm”
Låt Sveriges huvudstad bli först ut med BRT (superbussar)! Det säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, i en kommentar till en färsk opinionsundersökning som genomförts av DN/Synovate. Enligt undersökningen anser fyra stockholmare av tio att tunnelbanan är det trafikslag som man främst bör satsa på för att minska trafikproblemen i Stockholm. 18 procent anser att fler vägar bör byggas följt av 13 procent som vill ha ökad busstrafik.

Skärpta miljözonsregler i London
Den 3 januari skärps miljözonsreglerna i London rejält. Då måste alla bussar, lastbilar och andra tunga fordon som kör i Londons miljözon klara Euro 4-kraven. Miljözonen omfattar större delen av Storlondon.

Multihybridbuss halverar dieselförbrukning
Safra, presentrade i veckan en hybridbuss som mer än halverar dieselförbrukningen, jämfört med dagens stadsbussar. Bussen, Businova, ska sättas i provdrift i två franska städer nästa år, Albi och Toulouse.

Nu snackar bussarna med ljusen
Världsunikt test görs på linje 24 i Göteborg. Ny teknik ska minska utsläppen i kollektivtrafiken.

Snart kan bussen snacka med trafikljusen
Snart kan bussar kommunicera med trafiksignaler och tala om för chauffören vilken den perfekta hastigheten är för att bussen ska få grönt ljus i nästa vägkorsning. Det är ett EU-projekt där Svevia, Lindholmen Science Park i Göteborg och Volvo Technology medverkar som håller på att utveckla en teknik som gör att kommunikation mellan buss och trafikljus gör att bussen slipper bromsa in, trafiken flyter bättre och utsläppen minskar.

Volvohybrider till Hamburg
Volvo har fortsatta framgångar utomlands med sina hybridbussar. Volvo har nu fått en order på tio Volvo 7700 Hybridbussar från Hamburger Hochbahn, dvs lokaltrafiken i Hamburg. Hamburger Hochbahn har under det gångna året testat två Volvohybrider i trafik, vilket har lett fram till ordern.

Ökade leveranser men minskad orderingång för Volvo Bussar
Volvo Bussar redovisar kraftigt ökade leveranser under det tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. 2954 bussar levererades vilket är en uppgång med 37 %. Samtidigt minskar dock orderingången, enligt företagets delårsrapport som offentliggjordes på tisdagen.
Länk: Ökade leveranser men minskad orderingång för Volvo Bussar

Nettbuss säkerhetskontrollerar var tionde minut
Bussföretaget Nettbuss och Västtrafik genomför nu en omfattande egenkontroll av bussar. Bakgrunden är de ständiga anmärkningarna som bussar i Västsverige får vid polisens flygande besiktningar. Trots omfattande satsningar på säkra bussar och kontroller efter varje trafikdygn så underkänns kollektivtrafikens bussar allt som oftast vid polisens flygande besiktningar i Västsverige. Nu genomför Nettbuss och Västtrafik ”Projekt 100 %” för att ta reda på om kontroller efter varje linjerunda kan ge fler godkända bussar.

Temsa MD9 Årets Midibuss
Den turkiska busstillverkaren Temsa fick i anslutning till bussmässan Busworld i Kortrijk pris för sin midibuss MD9 som lanserades på marknaden i våras. Priset tilldelades Temsa av juryn i European Bus&Coach Week som äger rum i anslutning till mässan och som består av branschproffs.
Länk: Temsa MD9 Årets Midibuss

Nytt motorprogram från Scania
Scania presenterade på tisdagen sitt nya, globala motorprogram för alla marknader och utsläppsnivåer. De nya motorerna har tagit mer än fem år att utveckla. Utvecklingskostnaderna uppgår till närmare tio miljarder kronor.

Treaxlig Safari från Temsa
Den turkiska busstillverkaren Temsa kompletterar nu sin produktpalett med en högbyggd, treaxlig version av turisbussen Safari. Modellen ska i praktiken ersätta Temsas nuvarande stora lyxturistbuss, Diamond, även om Temsa uppger att man tills vidare kommer att fortsätta att producera även Diamond.

Ingen återhämtning i europeisk bussförsäljning
Till skillnad från lastfordonsmarknaden fortsätter den europeiska bussmarknaden att vara svag. Även i september låg nyregistreringarna av bussar över 3,5 ton klart under fjolårets siffror för samma månad. Inom EU var antalet nyregistreringar under september hela 10,5 procent under samma period år 2010.

Varannan buss måste bytas varje dag för att leva upp till lagen
Det minsta som krävs för att leva upp till lagens krav är att samtliga bussar kontrolleras efter varje linjerunda. Det konstaterar Nettbuss och Västtrafik efter att sedan några dagar ha kontrollerat mängder av bussar i sitt pågående "Projekt 100". Projektet är den största samlade egenkontrollen i bussbranschens historia. Erfarenheterna från den första tiden med projektet presenterades på torsdagsmorgonen vid en presskonferens.
Länk: Varannan buss måste bytas varje dag för att leva upp till lagen

Ökad försäljning och bättre lönsamhet för Daimler Buses
Daimler Buses, där bland andra Mercedes-Benz och Setra bussar ingår, ökade sin försäljning och lönsamhet under det tredje kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Det framgår av Daimlerkoncernens delårsrapport som presenterades på torsdagen.
Länk: Ökad försäljning och bättre lönsamhet för Daimler Buses

EM-lag i fotboll åker Setra
Arrangörerna av fotbolls-EM nästa år har beställt 26 turistbussar från Setra för transport av de 16 lagen, funktionärer och gäster under turneringen. Nästa års fotbolls-EM delas mellan Polen och Ukraina. Turneringen avgörs under perioden 8 juni – 1 juli.

Busworld satte rekord
Europas största bussmässa, Busworld i belgiska Kortrijk, satte i år nytt rekord, både när det gäller antal besökare, utställare och utställningsyta. När mässan stängde på onsdagskvällen hade den besökts av 31 698 personer från 118 länder. En del besökare var verkligt långväga och kom från Sydamerika, Kina, Japan och Indien.
Länk: Busworld satte rekord

Öresundsbron prisar bussföretagare
Öresundsbron har gett en dansk bussföretagare sitt eldsjälspris för hans insatser för utvecklingen i Öresundsregionen och för sitt brinnande engagemang som har skapat förändringar till glädje för andra. Det är Jørgen Andersen, vd för Gråhundbus, som har fått priset.

Många resenärer gör det dyrare att resa med Västtrafik
Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, kommer att höja biljettpriserna med i genomsnitt 5,5 procent för 2012. Det beslutade Västtrafiks styrelse på fredagen. Orsakerna är enligt Västtrafik en allmänt stigande prisnivå och den stora resandeökningen i regionen som ställer fortsatt höga krav på trafiksatsningar. Samtidigt inför Västtrafik en ny medföljanderabatt på samtliga periodkort.
Länk: Många resenärer gör det dyrare att resa med Västtrafik