Annons:
Etikettbussar
Läst 3241 ggr
ElLobo
2011-05-30, 10:21

Veckans bild #122: AEC Regal Mk IV

En buss med engelskt utseende, kanske importerad till Sverige som betalning för förlista fartyg.

Regal

AEC Regal Mk IV tillverkades av det brittiska företaget AEC (Associated Equipment Company).

På det tidiga 50-talet importerades ca 100 st AEC-bussar till Sverige. Enligt uppgift skall det ha varit Johnson-koncernen (Rederi AB Nordstiernan) som fått dessa av britterna som ersättning för fartyg, möjligen inhyrda fartyg som krigsförlist. Det var dock ANA i Nyköping som stod som importör.

Eftersom Linjebuss ägdes av samma koncern var det ju lätt att placera ut bussarna, ca 80 av bussarna hamnade i detta företag, varav ungefär 70 var karosserade av Park Royal i England. Flera olika karosser fanns, dels rena lokaltrafikvagnar, dels linjevagnar och turistbussar.

Veckans bild visar Linjebuss 439, det är en lokaltrafikvagn, och har tjänstgjort bl a i Kristianstad.

Även några andra företag köpte AEC (med svenska karosser), men de blev kortlivade mycket pga. att ANA inte skötte reservdelshållningen. Linjebuss ordnade med tiden detta själva, och deras bussar rullade fram till Dagen H.

Linjebuss 439 övertogs av Svenska Spårvägssällskapet (SSS) efter Dagen H, men återlämnades till Linjebuss på 70-talet. Den helrenoverades på 80-talet, men när Linjebuss övertogs av Connex skänktes bussen till SSS Malmöavdelning, varifrån SvOf förvärvade den.

Bussen har ett engelskt utseende, och är i mycket fint skick med röd skinnklädsel. Motorn är AEC:s typ 1100 på 120 hk, liggande mellan axlarna, ett koncept som Volvo sedan hakade på. Den relativt korta bussen (10,65 m) rymmer 37 sittande och 21 stående passagerare. Växellådan är Wilsons av förväljartyp.

AEC hade bindningar till London Transport och levererade tusentals bussar till den brittiska huvudstaden under många årtionden.

Fakta och bild: SvOF

Annons:
EvaG
2011-05-30, 11:42
#1

Mycket intressant att läsa.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Farwuq
2011-05-30, 11:57
#2

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: