Annons:
Etikettbussar
Läst 2000 ggr
Bettan
2013-11-11 00:16

Hästomnibus

Det började med diligenser i trafik mellan städer. Det fortsatte med hästomnibus för stadstrafiken.

Hästomnibus kördes i de större städerna under 1800-talet. Det var med dessa fordon den första linjebundna stadstrafiken uppstod.

I Stockholm började man köra hästomnibus enligt tidtabell 1827, men det var först 1835 det blev etablerat. Det var tidigt jämfört med många andra städer i Europa. Kan någon gissa var trafiken blev populärast i Stockholm? Jo till Djurgården.

Det kom att bli flera bolag som drev hästomnibussar i Stockholm på olika linjer. Från ungefär 1860 fick omnibussarna konkurrens av ångslupar som körde färjelinjer. Sedan kom också hästspårvagnarna. Problemet med hästomnibussarna var järnhjulen mot kullerstenarna. Man kan tänka sig hur det skakade.

Det var inte bara i Stockholm det gick hästomnibussar i Sverige. I Göteborg började man köra dem 1837 och senare även i Malmö, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad, Uddevalla, Kalmar, Jönköping, Örebro, Södertälje, Norrtälje, Eskilstuna, Falun, Gävle och Sundsvall.

Foto: Vitaly Volkov/Волков Виталий Сергеевич. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.5 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 11/11 2013

Ha en bra dag

Sport iFokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: