Annons:
Etikettbussar
Läst 4198 ggr
ElLobo
6/13/11, 12:13 AM

Veckans bild #124: Volvo B635

Svenska Omnibusföreningens paradvagn är en läcker Volvo B635 från 1959.

B635

En Volvo B635 med SKV-kaross i lättmetall med karakteristiskt räfflade sidor. En busstyp som väl kan kallas en "klassisk" SJ-buss, då den kunde ses över SJ:s hela linjenät där landsortstrafik förekom.

En sådan gammal läcker gul SJ-buss från 1959 äger Svenska Omnibusföreningen (SvOf).

Busstypen tillverkades under åren 1958 till 1963 i ungefär 200 exemplar. Den var väl att betrakta som SJ:s standard bulldogstyp, och även slutpunkten för SJ:s bussar av den typen. Utseendemässigt var bussarna väldigt lika, även om olika karossbredder förekom, 235 resp 250 cm beroende på lagändring i början på 60-talet. Inredningsmässigt fanns det större skillnader, här fanns enkla linjesoffor och som motpol relativt komfortabla vagnar med nackstöd. Några vagnar avvek också på så sätt att de hade godsutrymme i den bakre delen.

När det var dags för högertrafik i Sverige var det enkelt att bygga om dem, detta tack vare att bussarna var av "bulldogstyp", d v s hade dörren bakom framaxeln och föraren sittandes ovanpå axeln. Man tog helt enkelt bara upp en ny dörr på högersidan, medan förarplatsen fick vara kvar på höger sida. Detta medförde visserligen att biljetteringen blev otymplig, men detta fick man leva med i landsortstrafiken under många år både före och efter högertrafikomläggningen.

Dessa bussar av typen B635 rullade fram till omkring 1980, därefter fördes många av dem över till försvaret för vidare tjänst. Flera av dessa bussar såldes sedan till privatpersoner, och en hel del av dem lever vidare än idag.

Fakta och bild: SvOf

Annons:
Leffe
6/13/11, 9:20 AM
EvaG
6/15/11, 9:39 PM
#2

Har för mig att jag åkt denna modell för länge sedan i Stockholm.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Upp till toppen
Annons: