Bussar

Veckans bild #122: AEC Regal Mk IV

2011-05-30 10:21 #0 av: ElLobo

En buss med engelskt utseende, kanske importerad till Sverige som betalning för förlista fartyg.

Regal

 

AEC Regal Mk IV tillverkades av det brittiska företaget AEC (Associated Equipment Company).

På det tidiga 50-talet importerades ca 100 st AEC-bussar till Sverige. Enligt uppgift skall det ha varit Johnson-koncernen (Rederi AB Nordstiernan) som fått dessa av britterna som ersättning för fartyg, möjligen inhyrda fartyg som krigsförlist. Det var dock ANA i Nyköping som stod som importör.

Eftersom Linjebuss ägdes av samma koncern var det ju lätt att placera ut bussarna, ca 80 av bussarna hamnade i detta företag, varav ungefär 70 var karosserade av Park Royal i England. Flera olika karosser fanns, dels rena lokaltrafikvagnar, dels linjevagnar och turistbussar.

Veckans bild visar Linjebuss 439, det är en lokaltrafikvagn, och har tjänstgjort bl a i Kristianstad.

Även några andra företag köpte AEC (med svenska karosser), men de blev kortlivade mycket pga. att ANA inte skötte reservdelshållningen. Linjebuss ordnade med tiden detta själva, och deras bussar rullade fram till Dagen H.

Linjebuss 439 övertogs av Svenska Spårvägssällskapet (SSS) efter Dagen H, men återlämnades till Linjebuss på 70-talet. Den helrenoverades på 80-talet, men när Linjebuss övertogs av Connex skänktes bussen till SSS Malmöavdelning, varifrån SvOf förvärvade den.

Bussen har ett engelskt utseende, och är i mycket fint skick med röd skinnklädsel. Motorn är AEC:s typ 1100 på 120 hk, liggande mellan axlarna, ett koncept som Volvo sedan hakade på. Den relativt korta bussen (10,65 m) rymmer 37 sittande och 21 stående passagerare. Växellådan är Wilsons av förväljartyp.

AEC hade bindningar till London Transport och levererade tusentals bussar till den brittiska huvudstaden under många årtionden.

 

Fakta och bild: SvOF


 

Anmäl
2011-05-30 11:42 #1 av: EvaG

Mycket intressant att läsa.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-05-30 11:57 #2 av: Farwuq

Sådana har även rullat i staden Lund.

http://www.pege.nu/Lund/WEB-bilder/Lund/Tidtabell%201%20dec%202007.jpg

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.